Wil jij jouw motorrijbewijs halen bij onze motorrijschool in Den Haag? Goede keuze! Al zeggen we het zelf. Al ben jij nu natuurlijk razend benieuwd hoe lang het gemiddeld duurt om het motorrijbewijs te halen. Daar gaan we in dit blog dieper op in, lees dus vooral verder.

Motorrijbewijs halen? Dan is dit goed om te weten

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er verschillende categorieën zijn als het gaat om motorrijbewijzen. Namelijk:

  • A1 motorrijbewijs
  • A2 motorrijbewijs en A

De categorie die jij kiest, bepaalt ook deels de de duur van het aantal rijlessen dat jij nodig hebt om het examen af te leggen. Als jij al in bezit bent van het autorijbewijs halen, is de kans dat je ook sneller je motorrijbewijs kan halen. Dit komt omdat je natuurlijk al bekend bent met de verkeersregels en verschillende soorten verkeerssituaties. Hierdoor kan jij je tijdens de motorrijlessen écht focussen op het motorrijden.

Hoeveel motorrijlessen heb je nodig voor motorrijbewijs?

Gemiddeld hebben leerlingen bij Rijbewijs Direct zo’n 25 motorrijlessen nodig. Vergeet niet dat het aantal rijlessen sterk kan verschillen per persoon. Daarom houden we hier een gemiddelde aan. Daarnaast zijn er ook nog andere factoren die mee spelen. Als je al ervaring hebt met motorrijden en ook nog eens over talent beschikt, dan zal het motorrijlessen je gemakkelijker afgaan dan iemand die dat nog niet heeft.

Het aantal motorrijlessen inschatten:

Je kan zelf al een beetje berekenen hoeveel tijd en geld je kwijt zal zijn aan het behalen van je motorrijbewijs. Het makkelijkst is om een eerste rijles in te plannen bij onze rijschool. Dan maken wij een inschatting voor jou van de hoeveelheid uren en de rijlessen die jij nodig hebt. Om jou een beetje op weg te helpen, zetten we hieronder een aantal gemiddelden op een rijtje:

  • De natuurtalenten hebben zo’n 20 rijlessen nodig van 60 minuten.
  • De snellere leerlingen hebben ongeveer 20 tot 25 rijlessen nodig van 60 minuten
  • Leerlingen die nog kennis moeten maken met de motor hebben zo’n 25-30 rijlessen nodig van een uur.
  • Leerlingen die het spannender vinden dan normaal kunnen rekenen op zo’n 35 rijlessen van een uur.

Zoals je hierboven kan zien, kan het per leerling erg verschillen. Wij maken in ieder geval de eerste proefles een schatting van wat jij ongeveer nodig hebt. Dit kan altijd nog wat afwijken natuurlijk op het moment dat dingen sneller of iets trager worden opgepakt. Meestal komen onze schattingen aardig overheen met de werkelijkheid. Wij vinden het belangrijk dat jij écht klaar bent voor het praktijkexamen en dat jij in één keer slaag voor het motorrijbewijs. Vaak willen leerlingen veel te snel het examen doen met te weinig lessen. Hierdoor zorg je er eigenlijk voor dat de kosten alleen maar hoger worden, omdat opnieuw een examen aanvragen ook weer extra kosten zijn. We raden aan om genoeg lessen te nemen voordat je een examen in gaat.

Welke examens moet je doen om je motorrijbewijs te halen?

Om daadwerkelijk je motorrijbewijs te halen, zijn er een aantal examens die jij moet behalen:

  • Het theorie examen
  • Het AVB-examen (Algemene Voertuit Beheersing)
  • Het AVD-examen (Algemene Verkeer Deelname)

Het is cruciaal om te onthouden dat je pas aan het AVD-examen kunt deelnemen nadat je het theorie-examen hebt behaald. Dit is een struikelblok voor veel mensen. Met een grondige voorbereiding is het theorie-examen echter goed haalbaar. Houd wel rekening met mogelijke wachttijden, die kunnen soms lang zijn.

Met deze informatie willen we je een indicatie geven van de tijdsduur die het kan kosten om je motorrijbewijs te halen. Wil je direct beginnen met een proefles in Den Haag of Delft? Neem dan direct contact op met een van onze instructeurs bij Rijbewijs Direct. We begeleiden je professioneel en streven ernaar om je zo snel mogelijk naar je praktijkexamen te brengen!

Category