Super tof dat jij de stap zet om motor te gaan rijden! Dat is waarschijnlijk de reden dat je op onze website bent beland. Voordat je begint met het motorrijden, zijn er een aantal belangrijke zaken die jij moet weten voor je aan dit avontuur begint. In dit blog geven we je tien punten die jij in gedachten kan houden voor je aan je motoravontuur begint.

Punt 1: Het theorie examen halen

Laat de drie examens je vooral niet ontmoedigen: ze zijn goed te doen. Voor het motorrijbewijs moet je een apart theorie-examen afleggen, zelfs als je al een autorijbewijs hebt. Dit examen vindt plaats bij het CBR bij jou in de buurt. Het is handig om het theorie examen al te halen voor jij begint met motorrijlessen. Dit zorgt voor extra rust omdat je dit al achter de kiezen hebt.

Punt 2: Bijzondere verrichtingen op de motor

Het examen voor je motorrijbewijs bestaat uit twee delen:

  • Bijzondere verrichtingen op de motor
  • Voertuigbeheersing van de motor

Na een aantal motorrijlessen mag jij examen doen. Hierbij kiest jouw examinator zeven oefeningen uit verschillende clusters. Je moet minimaal 5 van de 7 oefeningen succesvol uitvoeren om te slagen voor jouw motorrijbewijs.

Punt 3: Verkeersdeelneming motorexamen

Als je slaagt voor de voertuigbeheersing, ben je bijna klaar voor je motorrijbewijs. Tijdens verkeersdeelneming wordt gelet op kijkgedrag, positie op de weg, naleving van verkeersregels en motorbeheersing.

Punt 4: Koop goedzittende motorkleding en een goede helm

Na het behalen van je rijbewijs is het belangrijk te investeren in goede motorkleding en een degelijke helm. Motorfietsen hebben geen kreukelzones, dus goede bescherming is essentieel in geval van een valpartij.

Punt 5: leeftijd speelt bij motorrijden wél een rol

Anders dan bij het autorijbewijs, waar geen limiet geldt voor motorvermogen op jongere leeftijd, zijn er drie A-rijbewijzen voor motorrijders, afhankelijk van leeftijd en vermogen.

Punt 6: motorrijden moet je onderhouden

Motorrijden vergt voortdurende vaardigheidsonderhoud. Regelmatig rijden vergroot je ervaring en zelfvertrouwen. Elke rit is een les, en motorrijders zijn vaak bedreven in anticiperen op ander verkeer.

Punt 7: op de motor ben je kwetsbaarder

Realiseer je dat je op de motor kwetsbaarder bent dan in een auto. Motorfietsen hebben geen kreukelzones of airbags, dus gebruik altijd je verstand, anticipeer goed op ander verkeer en wees defensief.

Punt 8: motorrijden kost geld, kan je dat betalen?

Maak vooraf een kostenplaatje, inclusief rijbewijs, motorkleding en helm. Zorg dat je alles kunt betalen, zelfs als je een keer opnieuw examen moet doen.

Punt 9: je motor onderhouden is belangrijk

Veiligheid begint bij jezelf, maar ook je motorfiets moet in goede conditie zijn. Het BRAVO-A-principe (Banden, Remmen, Aandrijving, Verlichting, Olie, Algemeen) is handig om te onthouden voor controles voordat je gaat rijden.

Punt 10: Kies een motor die goed bij jou past

Bepaal welk type motorfiets het beste bij je past. Overweeg je rijstijl en zorg dat je comfortabel op de motor zit. Laat indien nodig de motorfiets wat verlagen voor stabiliteit en vertrouwen. Veel plezier met je avontuur op twee wielen!

Rijbewijs Direct voor het halen van jouw motorrijbewijs!

Ben jij op zoek naar een goede motorrijschool in Den Haag? Dan ben je bij Rijbewijs Direct aan het juiste adres! Wil jij aan jouw motoravontuur beginnen? Dan maken wij daar graag onderdeel van uit. Bij ons ben je verzekerd van hoogwaarde motorrijlessen, persoonlijke begeleiding en een soepele route naar jouw motorrijbewijs. Waarom kiezen voor onze rijschool? Dat leggen we je graag uit!

  • Wij hebben alleen gekwalificeerde instructeurs. We staan klaar om jou de fijne kneepjes van het motorrijden bij te brengen. We begeleiden je stap voor stap, zodat jij zelfverzekerd op de motor stapt.
  • Wij snappen dat iedereen een eigen leertempo heeft. Daarom bieden we flexibele lessen aan die passen in jouw agenda. Of je nu een drukke baan hebt of student bent. Samen vinden we een schema die bij jouw persoonlijke behoeften past.
  • Bij Rijbewijs Direct bieden we een compleet pakket aan met motorrijlessen. Inclusief theorie, praktijklessen en de nodige ondersteuning om het theorie-examen te halen. Alles wat jij nodig hebt voor het motorrijbewijs, vind je bij ons onder één dak!

Dus waar wacht je nog op? Laten we samen dit avontuur aangaan en ervaar de vrijheid van het motorrijden. Neem vandaag nog contact met ons op en zet de eerste stap naar jouw motorrijbewijs!

Category