Als buitenlander in Nederland rijden? Lees dit blog en ontdek alles wat je moet weten over het halen van een rijbewijs in Nederland.

Kun je rijbewijs halen met verblijfsvergunning?

In principe maakt het niet uit welke verblijfsvergunning je hebt. Het rijexamen en de rijlessen zijn zelfs mogelijk zonder verblijfsvergunning. Toch is het verstandiger om te beginnen met rijlessen als je in het bezit bent van een verblijfsvergunning. Als je slaagt voor je rijexamen heb je 12 maanden de tijd om je verblijfsvergunning te krijgen. Als dit niet lukt, moet je opnieuw een rijexamen doen. Dat is natuurlijk zonde!

Meer informatie lees je op de website van het CBR.

Hoe lang moet je in Nederland wonen om een rijbewijs te halen?

Het behalen van je rijbewijs in Nederland als buitenlander is mogelijk als je minstens 184 dagen in Nederland woont. Echter zijn hier een aantal uitzonderingen voor. 

Een rijbewijs kan alleen worden aangevraagd door de persoon zelf die 184 dagen in Nederland woont. 

Stap 1: Geldige verblijfsstatus

Het is belangrijk dat je een verblijfsvergunning hebt als je je rijbewijs in Nederland wilt halen. Daarom is het advies om een geldig verblijfsvergunning te hebben voordat je begint met het halen van je rijbewijs. 

Stap 2: Theorie-examen

De eerste stap om een Nederlands rijbewijs te halen is het halen van je theorie-examen. Het examen bevat veel vragen om je kennis van de Nederlandse verkeersborden en verkeersregels te testen. Er zijn verschillende mogelijkheden om je voor dit examen voor te bereiden. Je kunt een theorieboek bestuderen en online oefenexamens maken. Je kunt je inschrijven voor dit theorie-examen bij het CBR. Het examen wordt ook afgenomen bij één van de CBR locaties

Stap 3: Praktijklessen

Heb je je theorie-examen behaald? Dan kun je beginnen met het nemen van autorijlessen bij een rijschool die gespecialiseerd is in het begeleiden van buitenlandse leerlingen. Tijdens de autorijlessen leer je hoe je moet rijden in verschillende verkeerssituaties en leer je hoe je de Nederlandse verkeersregels moet toepassen. Vaak is het mogelijk om een gratis proefles te nemen voor je echt in zee gaat met de desbetreffende rijschool. 

Stap 4: Tussentijdse toets

Voor je het praktijkexamen aflegt, is het mogelijk om een tussentijdse toets te doen. Dit is een proefexamen waarbij een examinator van het CBR je rijvaardigheid beoordeelt. Het heeft dezelfde duur als een praktijkexamen en je wordt beoordeeld op dezelfde punten. Dit examen kan je een idee geven van het praktijkexamen en kan je werken aan de feedback die je krijgt van je examinator.  

Stap 5: Praktijkexamen

Het laatste onderdeel om je rijbewijs te kunnen halen, is het praktijkexamen. Tijdens dit examen wordt beoordeeld op je rijvaardigheid. Of je toepast wat je hebt geleerd tijdens de rijlessen en het theorie-examen wordt er tijdens het examen naar gekeken. Je rijdt een route waarin verschillende verkeerssituaties zijn. Pas de verkeersregels toe die je hebt geleerd. Als het examen klaar is, krijg je direct te horen van het CBR of je bent geslaagd of niet. Ben je geslaagd? Dan mag je je rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis. 

Belangrijke aandachtspunten:

  • Het is belangrijk om naar het theorie-examen en het praktijkexamen een geldige identiteitsbewijs en een verblijfsvergunning mee te nemen.
  • Voordat je het praktijkexamen aflegt is het belangrijk dat je voldoende autorijlessen hebt genomen. Het aantal autorijlessen is voor ieder verschillend. Dit hangt af van je ervaring en vaardigheden. 
  • Er zijn kosten verbonden aan een rijbewijs. Denk daarbij aan : het theorie-examen, de autorijlessen, het praktijkexamen en het aanvragen van je rijbewijs zelf.

Waar haal je het makkelijkst je rijbewijs?

Wil jij snel en direct beginnen? Haal dan je rijbewijs bij Rijbewijs Direct. Onze instructeurs hebben jaren ervaring en zijn bereid om samen met jou veilig de weg op te gaan. De voordelen van het halen van jouw rijbewijs bij Rijbewijs Direct:

  • De goedkoopste en de beste rijschool in de buurt
  • Geen verrassingen: bij ons weet je vooraf wat de kosten zijn
  • Altijd een pakket op maat zodat jij direct slaagt
  • Geen toeslag voor de avonden of in het weekend

Rijbewijs Direct helpt leerlingen bij het behalen van het rijbewijs in Den Haag en omstreken. In onderstaande locaties rijden wij met onze leerlingen:

Rijbewijs halen in Nederland als buitenlander: in het kort

Als buitenlander een rijbewijs halen in Nederland kan een lastig proces zijn, maar met een goede voorbereiding en begeleiding is het haalbaar. Zorg dat je een geldige verblijfsvergunning hebt, het theorie-examen hebt behaald, voldoende autorijlessen hebt gevolgd en het praktijkexamen hebt behaald. Met een Nederlands rijbewijs kun je veilig en legaal de wegen van Nederland verkennen. Veel succes!

Category