Rijangst overwinnen? Tips om om te gaan met spanningen tijdens het autorijden

Autorijden is een opwindende en bevrijdende ervaring maar ook is het voor velen een bron van angst en spanning. Vooral bij net beginnende bestuurders die net in het bezit zijn van het rijbewijs. Het is normaal dat je soms spanningen ervaart tijdens het rijden maar sommige hebben echt last van rijangst. Hoe kan je hier als nieuwe of ervaren bestuurder het best mee dealen? Er zijn een tal van effectieve manieren om met deze angstgevoelens om te gaan tijdens het rijden. In dit blog vertellen we je daar meer over!.

Wat is rijangst?

Rijangst, ook wel bekend als rijfobie of automobilisten angst, is een psychische aandoening waarbij je een extreme angst voelt bij het rijden of zelfs alleen al de gedachte dat je autorijdt. Rijangst kent verschillende variaties. Van milde nervositeit tot ernstige paniekaanvallen. Je ervaart dat je hart sneller gaat kloppen, je begint te zweten, je lichaam trilt en je wordt zelfs duizelig? Dan kan je spreken van rijangst. Er zijn diverse soorten rijangst. Deze bespreken we hieronder:

  • Specifieke rijangst bij bijvoorbeeld snelwegen, bruggen, tunnels, verkeer, drukte op de weg of rijden in slechte weersomstandigheden.

  • Algemene rijangst. Hierbij voel je je over het algemeen angstig bij het idee aan autorijden, ongeacht wat de verkeersomstandigheden zijn.

  • Angst voor passagiers. Sommige mensen vinden het nog enger om te rijden met passagiers in de auto.

Heb jij rijangst? Begrijp waar de angst vandaan komt

De eerste stap in het omgaan met rijangst is het begrijpen van de oorzaak van deze angst. Hieronder zie je een aantal voorbeelden:

  • Is het de verkeersdrukte waar je last van hebt?

  • Twijfel je over je eigen rijvaardigheid?

  • Heb je eerder een slechte ervaring gehad tijdens het rijden of bij iemand anders in de auto?

Als je de oorzaak weet van jouw rijangst, kan jij je richten op het herstel van de rijangst, de boosdoener daadwerkelijk onder handen nemen.

Blijf oefenen óók met rijangst

Mocht jij angst hebben tijdens het rijden maar je wil toch graag je rijbewijs halen? Zet dan vooral door! Oefening baart immers kunst. Dit geldt ook voor het autorijden. Hoe meer jij achter het stuur kruipt, hoe vertrouwder je raakt met de auto en de verschillende verkeerssituaties. Start jij met autorijles? Geef dan jouw rijangst van te voren aan zodat de instructeur hier rekening mee kan houden. Bij Rijbewijs Direct vinden we het belangrijk dat jij je op jouw gemak voelt in de auto. Wij helpen je om van je angst af te komen voor zover dat voor ons mogelijk is. We zorgen er eerst voor dat je vertrouwd raakt met de auto, beginnen met rustige straten en zodra jij er aantoe bent breiden we langzaam aan naar iets drukkere gebieden. Door vaker de weg op te gaan met de juiste ondersteuning van goede instructeurs neemt jouw zelfvertrouwen toe.

Nerveus tijdens het rijden? Doe ademhalingsoefeningen!

Diepe ademhalingstechnieken doen wonderen! Ook voor het beheersen van de zenuwen tijdens het autorijden. Als je merkt dat je last hebt van hartkloppingen, dat je zweet of rillingen krijgt, neem dan even de tijd om diep adem te halen. Adem langzaam in door je neus, hou je adem vervolgens een paar seconden vast en adem langzaam uit door je mond. Je ademt de spanning eruit. Herhaal dit net zo vaak tot je voelt dat de spanning jouw lichaam verlaat.

Praat tijdens rijangst positief over jezelf

Gedachten nemen vaak onze ‘ik’ over. Ook tijdens het autorijden kan dit voorkomen, vooral als je met rijangst zit. Vervang negatieve gedachten voor positieve gedachten. Hieronder zie je een aantal voorbeelden.

  • Ik leer nooit autorijden! -> Ik doe mijn best om auto te leren rijden en het gaat me lukken

  • Ik kan niet autorijden! -> Door de rijlessen, leer ik steeds beter autorijden.

  • Ik durf niet auto te rijden -> Ik vind het spannend maar ik ga het doen!

Positieve zelfpraat helpt jouw je zelfvertrouwen te vergroten en angstige gedachten te verminderen. Stuur de negatieve gedachten vriendelijke weg en geef jezelf moed door positief tegen jezelf te praten.De instructeurs bij Rijbewijs Direct helpen je om positieve gedachten te houden tijdens het autorijden. Wij snappen jouw rijangst en helpen je om zelfverzekerd te worden op de weg.

Ondersteuning voor leerlingen met rijangst

Bij Rijschool Rijbewijs Direct snappen we dat rijangst een serieuze uitdaging is voor onze leerlingen. Wij zijn vastbesloten om onze leerlingen ondersteuning te bieden en te helpen met het overwinnen van de rijangst! Ons doel is om elke leerlingen met of zonder rijangst met vertrouwen het rijbewijs te halen. Ook bieden wij de mogelijkheid tot automaat rijlessen. Hierdoor zijn er minder handelingen nodig waardoor jij als leerling meer focus kan houden op het verkeer om je heen. 

Door onze persoonlijke benadering zijn wij in staat om de behoeften en angsten van onze leerlingen in te schatten. We luisteren naar jouw zorgen als leerling en werken samen met jou om een lesplan te ontwikkelen dat past bij jou tempo en leerniveau. De instructeurs bij Rijschool Rijbewijs Direct zijn geduldig, empathisch en bieden jou de ondersteuning die jij nodig hebt bij jouw rijangst. Samen overwinnen we de rijangst zodat jij een zelfverzekerde autobestuurder wordt. 

“Hele goede rijschool! Aardige en professionele instructeurs. Had wat last van faalangst, en werd daarin goed begeleid. Gisteren geslaagd voor m’n examen, dus is een echte aanrader!” – Laura

Rijles volgen met rijangst

Heb jij last van rijangst en is dit voor jou een probleem om te starten met rijlessen? Twijfel niet langer! Bij onze Rijschool in Den Haag en omgeving ben je op het juiste adres. We ondersteunen jou en zorgen ervoor dat jij zelfverzekerd de weg op kan. Wij rijden in Den Haag maar ook in de volgende plaatsen:

Category