10 tips voor jouw eerste rijles!

Jouw eerste rijles komt eraan en dat is natuurlijk hartstikke spannend! Ook wij bij Rijschool Rijbewijs Direct hebben ooit onze eerste rijles gevolgd. Zenuwen komen op, het zweet breekt je uit vooral als je moet gaan schakelen, in en uitvoegen op de snelweg. Super spannend allemaal! Omdat wij zelf als geen ander weten hoe het is om jouw eerste rijles te volgen schrijven wij dit blog met een aantal handige tips!

1. Boek een proefles

Weet je nog niet zeker bij welke rijschool in Den Haag jij jouw rijbewijs wil halen? Dan is het verstandig om als eerst een proefles autorijden te nemen. Zo kun je kijken of de rijschool bij je past en of je een klik hebt met de instructeur, zodat jij je op je gemakt voelt tijdens de rijlessen. 

2. Jouw eerste rijles? Relaxed, het komt goed!

Rust is jouw redder en dat is echt zo! Het is helemaal normaal om voor de eerste keer super zenuwachtig te zijn. Geen stress, er zit één van onze ervaren rij-instructeurs naast die jou alles leert en er voor zorgt dat jij weer heelhuids uit de auto stapt zonder brokken. Blijf rustig en probeer te genieten van het autorijden, vooral als je dit voor de eerste keer doet. Na een paar rijlessen wordt de spanning steeds minder. Jij hebt straks de controle over de auto en je leert steeds beter autorijden. Vergeet niet, iedereen heeft een eerste autorijles gehad. 

3. Een fout maken tijdens jouw eerste rijles is oké

Je bent niet voor niets een leerling en het heet niet voor niets rijles. Niemand weet hoe de schakelpook werkt op op het moment dat je voor het eerst de auto in stapt, waar alle knopjes voor zijn en hoe je in hemelsnaam achteruit inparkeert. We leren het je allemaal. Oefening baart kunst. Ook onze instructeur weet dat je niet gelijk foutloos autorijdt, daarom zijn we ook een rijschool. 

4. Er zijn geen domme vragen, anders zou het geen vraag zijn

Als je iets niet begrijpt of snapt, vraag het ons! Wij zijn er om jou te leren autorijden en om jou te ondersteunen. Mochten er onduidelijkheden zijn, leggen wij die graag uit. Ook als dit meer dan 1, 2 of drie keer moet. Wij zijn er om ervoor te zorgen dat jij je autorijbewijs of motorrijbewijs gaat halen. Of dit nu het rijbewijs is voor een automaat of een schakelauto. 

5. Draag comfortabele kleding tijdens jouw eerste rijles

Check jouw meest relaxte kleding aan! Kleding die lekker en comfortabel zit. Schakelen in een mega strakke jeans is niet bepaald comfortabel. Je hoeft natuurlijk geen pyjama aan te trekken maar een lekkere joggingsbroek is een dikke prima!

6. Let op je eigen proces en niet dat van anderen

Je kent vast de verhalen van andere leerlingen wel over hun eerste rijles. Sommige mensen doen langer over hun rijbewijs dan anderen en dat is helemaal niet erg. Laat in ieder geval de verhalen van andere jouw eerste rijles en jouw proces voor het behalen van je rijbewijs halen niet beïnvloeden. Ze vertellen je wat je wel en niet moet doen tijdens je eerste rijles. Natuurlijk is dit allemaal goed bedoeld advies maar vertrouw op jezelf en op de instructeur waar je jouw rijlessen bij volgt. Hij of zij zal jouw begeleiden en je op je gemak stellen tijdens de eerste rijles. 

7. Kijk goed uit je doppen, letterlijk

Als je eenmaal voor het eerst in de auto bent stapt. Je hebt deze gestart en je mag beginnen met rijden, zal je merken dat kijken het allerbelangrijkste is in de auto! Het is belangrijk dat je het overige verkeer goed in de gaten houdt zodat je in kan spelen op de verkeerssituatie die zich op dat moment voordoet. Eigenlijk is het niet alleen kijken maar neem je waar wat er voor je, naast je en achter je gebeurd. Ook dit ga je oefenen met de rij instructeur. De eerste rijles vertelt de instructeur jou hoe en waar je moet kijken maar houdt hij zelf ook alles nauwlettend in de gaten om te zorgen dat je heelhuids de auto weer verlaat als je jouw eerste rijles hebt gehad. 

8. Start op tijd met het leren van de theorie

In het eerste deel van de autorijles opleiding ligt de focus op het beheersen van de auto en hoe je jouw aandacht verdeeld over de verschillende handelingen die je uitvoert. In het tweede deel van de rijopleiding ga je starten met het leren hoe je handelt in welke verkeerssituatie. Je zal starten met eenvoudige verkeerssituaties en hoe langer je rijles volgt, hoe complexer de situaties zullen worden. Onthoudt dat dit allemaal op jouw eigen tempo gebeurt en als je hier klaar voor bent. Handig is om voordat je jouw eerste rijles hebt, al op de hoogte te zijn van de verkeersregels. Start daarom al vóór je eerste rijles met het doornemen van de theorie. 

9. Enjoy the ride!

Vergeet alle zenuwen en onzekerheden die je hebt over het autorijden. Geniet er vooral van! Een eerste keer heb je voor alles en die kan je geen tweede keer meer overdoen. Voor het eerst rijles nemen is hartstikke tof en weer een nieuwe fase in je leven. Maak je dus niet te druk om veiligheid en geniet dat je dan ein-de-lijk zelf achter het stuur zit van de auto. 

10. Evalueer de eerste rijles

Als je klaar bent met je eerste rijles wees dan in ieder geval trots op jezelf dat je hier mee bent gestart. Jouw eerste rijles zit er op. Het rijbewijs komt in zicht. Hoe vond je jouw eerste rijles en ben je op je gemak bij de instructeur. Schroom niet om nog wat laatste vragen te stellen aan de instructeur mochten er nog onduidelijkheden zijn. 

Eerste rijles bij Rijschool Rijbewijs Direct?

Je bent van harte welkom om bij ons jouw eerste rijles te volgen. Als je bij ons een pakket afneemt is de proefles altijd gratis. In zo’n eerste rijles kijken we samen met jou welk pakket het beste bij jou persoonlijke situatie past. Je weet bij ons altijd vooraf wat de kosten zijn. Daarnaast zijn we ook beschikbaar in het weekend en in de avonden. Hiervoor vragen wij nooit een toeslag. Je kan bij ons rijlessen in een schakelauto maar ook geven wij automaat rijlessen

 

Category