Bandenspanning auto: wat is de juiste bandenspanning voor jouw auto?

Wanneer je begint met rijlessen of al aan het rijlessen bent bij onze rijschool in Den haag, is het van belang dat je de basisprincipes van het autorijden en de auto zelf begrijpt. Een belangrijk aspect is de bandenspanning van de lesauto waar jij in lest. In dit artikel leggen we uit wat bandenspanning is en waarom het zo’n belangrijk onderdeel is voor jou als leerling tijdens het autorijlessen. 

Wat is bandenspanning?

Bandenspanning verwijst naar de hoeveelheid luchtdruk binnenin de banden van een voertuig. Het is een essentiële factor die de prestaties van de auto beïnvloedt. De druk in de banden wordt gemeten in ‘pounds per square inch” (PSI) of in bar. Dit ligt aan het gebruikte meetsysteem. De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat de banden gelijkmatig contact maken met de weg, wat zorgt voor een betere grip en dus meer veiligheid. Best een dingetje vind je ook niet? 😉

Waarom is bandenspanning belangrijk?

Hier kunnen we jou een aantal hele goeie redenen voor geven. Hieronder lees je waarom de bandenspanning zo ontzettend belangrijk is. Als je merkt dat de bandenspanning te laag is, moet je hier altijd gelijk actie op ondernemen. 

Een goede bandenspanning zorgt voor meer veiligheid op de weg

Als startende bestuurder is veiligheid het belangrijkste! De goede bandenspanning zorgt voor een optimale grip en stabiliteit van de auto. Vooral in bochten en bij het maken van manoeuvres. Dit zorgt voor een minder groot risico op ongelukken en helpt je een zelfverzekerde en veilige bestuurder te worden. 

Je hebt meer controle over de auto

Een auto met de juiste bandenspanning reageert beter op jouw handelingen. Dit betekent dat bochten maken makkelijker gaat en je obstakels beter kunt vermijden. Dit zorgt voor een aangenamere rijervaring. 

Het maakt het autorijlessen beter

Een goede onderhouden lesauto vinden we bij Rijschool Rijbewijs Direct erg belangrijk. Dit zorgt voor een betere rij ervaring tijdens het lessen. Jij kan je concentreren op het ontwikkelen van rijvaardigheden zonder afgeleid te worden door onnodige problemen met de lesauto. 

Hoe bepaal je de juiste bandenspanning voor een auto?

Het vinden van de juiste bandenspanning voor een auto is best een makkelijk proces. Hieronder zie je welke stappen je moet volgen voor het checken van de bandenspanning. 

Onze rij-instructeur heeft het antwoord

Onze rij-instructeurs geven jou de juiste informatie, ook als het gaat om de bandenspanning van de auto. De bandenspanning kan per auto verschillen. Vraag daarom aan je instructeur wat de aanbevolen bandenspanning is voor de auto waarin je lest. 

Controleer de bandenspanning

Voor het controleren van de bandenspanning maken we gebruik van een digitale bandenspanningsmeter om de huidige bar te meten van elke band. Dit doen we alleen als de banden koud zijn. De druk van de banden nemen namelijk toe wanneer deze warm zijn van het rijden. Het is belangrijk om dit proces vaak te herhalen. Zo ga je altijd voorbereid de weg op. 

Vergelijk met de aanbevolen druk

Controleer de aanbevolen bandenspanning in de handleiding van de lesauto of op de sticker aan de binnenkant van de deur. Vergelijk de gemeten druk met de aanbevolen druk. 

Pas de bandenspanning aan indien gewenst

Als de gemeten druk van de bandenspanning te laag is, kan je een luchtpomp gebruiken om de bandenspanning te verhogen tot de aanbevolen waarde. Als de druk te hoog is, laat dan wat lucht ontsnappen totdat je de juiste spanning bereikt. 

Wat is de juiste bandenspanning?

Over het algemeen ligt de aanbevolen bandenspanning voor veel personenauto’s tussen de 2.0 en 2.5 bar of tussen de 30 en 36 PSI voor alle vier de banden. Dit is een algemene richtlijn en geen specifieke waarde voor alle auto’s. Het is belangrijk om altijd de aanbevelingen te volgen die specifiek zijn voor jouw lesauto, omdat deze waarden kunnen variëren afhankelijk van het merk, model en het type banden. 

Rijschool Rijbewijs Direct gaat verder dan alleen autorijlessen!

We leren onze leerlingen niet alleen de basisvaardigheden van het autorijden maar ook hoe deze onderhouden dienen te worden. Onze leerlingen leren zich bewust te zijn van het voertuig en de onderhoudsprocedures. Dit zorgt niet alleen voor een goede rijvaardigheid maar draagt ook bij voor een optimale verantwoordelijkheid over het autorijden in het geheel. Wil jij graag je rijbewijs halen samen met Rijschool Rijbewijs Direct? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en plan een gratis proefles in! Je kan bij ons lessen in een schakelauto maar ook automaat rijlessen zijn bij ons mogelijk. 

Je ziet onze lesauto’s rijden in:

Category