Gladheid op de weg kan een behoorlijke uitdaging vormen voor onze leerlingen die autorijlessen volgen. Bij Rijschool Rijbewijs Direct begrijpen we dat dit spannend is en daarom geven we jou specifieke tips tijdens de rijlessen om jou als leerlingen te leren hoe je veilig kan rijden met gladheid op de weg in de winter of tijdens regenachtige dagen.

Tip 1: Houdt voldoende afstand

Als leerling en instructeur is het handhaven van een veilige afstand extra belangrijk. Tijdens onze rijlessen leer je dit ook. Geef jezelf meer reactietijd door de twee-seconden regel te verdubbelen naar vier seconden.

Wat is de 2 seconden regel?

De 2-seconden regel is een richtlijn die automobilisten en leerlingen helpt om een veilige afstand te handhaven tijdens het autorijden. Volgens deze regel moet je als autobestuurder, onder normale omstandigheden, minimaal 2 seconden afstand houden tussen jouw auto en de auto of het voertuig voor je.

Hoe pas je de 2 seconden regel toe tijdens het autorijden?

  1. Kies een vast punt langs de weg, zoals een verkeersbord of een markering.
  2. Wacht tot het voertuig voor je dat punt passeert.
  3. Begin met het tellen van de seconden zodra het voertuig voor je het punt passeert.
  4. Zorg ervoor dat je minimaal twee seconden wacht voordat jouw voertuig datzelfde punt bereikt.

Tip 2: kijk zover mogelijk voorruit

Oefen effectieve kijktechnieken. Kijk ver vooruit om tijdig obstakels te herkennen. Dit geeft je als leerling de mogelijkheid om rustig te reageren. Onze instructeurs geven jou de tips om de kijktechnieken op een juiste manier toe te passen tijdens het autorijden.

Tip 3: trek rustig op

Bij gladheid is rustig optrekken essentieel. Geleidelijk accelereren voorkomt wielspin en zorgt voor meer controle. Neem de tijd als leerling om dit goed onder de knie te krijgen.

Tip 4: Rem geleidelijk

Oefen geleidelijk remmen, vooral als jouw lesauto is uitgerust met ABS. Vermijd abrupt remmen om controleverlies te voorkomen. Dit is een belangrijke vaardigheid voor elke leerling.

Tip 5: Stuur voorzichtig in

Leer als leerling het stuurwiel langzaam en voorzichtig te draaien. Vermijd scherpe bewegingen die de balans van de auto kunnen verstoren, vooral op gladde wegen.

Tip 6: Pas je snelheid aan, aan de omstandigheden

Als instructeur leren we jou hoe je de snelheid van de auto kan aanpassen aan de omstandigheden. Rijd iets langzamer dan normaal, zodat je op tijd kan anticiperen als er een verandering plaatsvind op de weg of bij andere bestuurders.

Tip 7: Laat het gas los

Als je merkt dat de auto begint te slippen, laat dan rustig het gaspedaal los en stuur naar de gewenste richting. Dit is een belangrijke vaardigheid om controle te houden over de auto.

Tip 8: Hoofdwegen

Als het glad is op de weg, zullen wij als instructeurs er alles aan doen om jou zo veilig mogelijk te leren rijden. Wij kiezen voor goed onderhouden hoofdwegen. Deze worden bij gladheid als eerst behandelt en zijn daardoor minder glad. Dit helpt bij het comfortabel worden bij het rijden bij gladheid.

Tip 9: geen sneeuw op de auto

Wij zorgen ervoor dat al onze lesauto’s sneeuwvrij zijn. Dit is niet alleen veilig, maar ook belangrijk voor het zicht van jou als leerling. Vooral als we tijdens de avonduren de weg op gaan.

Tip 10: Winterbanden

Winterbanden zijn essentieel voor gladheid tijdens het rijden. Dit zorgt voor meer grip op gladde wegen. Mocht je willen weten hoe wij onze auto’s winterklaar maken, mag je dit altijd vragen bij de instructeur waar jij autorijlessen bij neemt.

Rijden tijdens gladheid met Rijschool Rijbewijs Direct

Wij zijn dus goed op te hoogte en leren jou veilig te rijden tijdens gladheid. Onze missie is om jou veilig en zelfverzekerd te leren autorijden in alle omstandigheden. Wil je graag meer informatie over onze rijlessen? Vul dan ons contactformulier in. Wij zijn een Rijschool in Den Haag die het welzijn van onze leerlingen hoog in het vaandel in heeft staan. Je kan bij ons:

Bij Rijschool Rijbewijs Direct hebben we alleen ervaren en gecertificeerde instructeurs in dienst. Wij streven ernaar om jou te helpen bij het behalen van jouw rijbewijs. Zien we je snel?

Category