Rijlessen in een schakelauto of een automaat?

De meeste mensen nemen rijlessen in een schakel auto. Tegenwoordig zien we ook steeds meer leerlingen kiezen voor automaat rijlessen. Rijlessen in een automaat biedt een aantal voordelen maar ook nadelen.En wat zijn de voordelen van lessen in een schakelauto? In dit blog nemen we je mee in de verschillen tussen een schakelauto en een automaat. 

Het verschil tussen een schakelauto en een automatische auto

Bij een schakelauto moet je zelf tussen de verschillende versnellingen schakelen met een versnellingspook. Wanneer je wil schakelen, is het de bedoeling dat je de koppeling indrukt en schakelt naar de juiste versnelling. Als je stilstaat en wegrijdt moet je naar z’n 1 schakelen en elke keer als je wat harder gaan rijden is het de bedoeling dat je de koppeling indrukt en naar de volgende versnelling schakelt, tijdens het rijden. Schakelen is als leren fietsen, als je het eenmaal kan, verleer je het nooit meer. Bij een automatische auto hoef je niet zelf te schakelen, dit doet de auto zelf als je harder gaat rijden. Wel is er een hendel waarmee je de automaat in verschillende standen kan zetten. Zoals:

  • Rijden
  • Neutraal
  • Achteruit rijden

Sommige hebben zelfs een sportstand 😉 Tijdens het rijden heb je deze hendel verder niet meer nodig. De automaat heeft ook maar twee pedalen. 1 op te remmen en 1 om gas te geven. Hierdoor rijd je enkel met je rechtervoet. 

Het automaat rijbewijs

Het automaat rijbewijs krijg je wanneer je er voor kiest om rijlessen te nemen in een automaat en vervolgens ook het rijexamen doet in een automaat. Dit rijbewijs ziet er hetzelfde uit als het normale rijbewijs. Er staat een nummer op “78”. Dit nummer geeft aan dat je met dit rijbewijs alleen in een automaat mag autorijden. Als je afrijdt in een schakelauto is het toegestaan om in zowel een automaat als schakelauto te rijden. 

Voordelen automaat rijlessen nemen

Er zijn een aantal voordelen als het gaat om rijlessen in een automaat. Hieronder hebben we alle voordelen voor je op een rijtje gezet. 

Rijlessen in een automaat is makkelijker

Het is een stuk makkelijker om te rijden in een automaat. Bij het rijden in een automaat hoef jij je geen zorgen te maken over het schakelen van de versnellingen. Dit maakt het leerproces over het algemeen een stuk minder stressvol, vooral voor beginnende leerlingen.

Minder stress en druk in het verkeer

In druk stadsverkeer of tijdens files kan het schakelen van versnellingen in een handgeschakelde auto stressvol zijn. Met een automaat auto hoef je niet te schakelen, wat het rijden in drukke steden of bijvoorbeeld filerijden een stuk aangenamer maakt. Het enige wat je hoeft te doen is op de weg te letten, gas geven en remmen. 

Rijden met een automaat is ook voor mensen met een beperking

Voor mensen met bepaalde lichamelijke beperkingen kan het besturen van een automaat de enige optie zijn om auto te rijden. Het automaat rijbewijs opent de deur naar mobiliteit die anders misschien niet zouden kunnen rijden. 

Rijden in een automaat zorg voor minder afleiding

Doordat de automatische auto geen koppelingspedaal en versnellingspook heeft, betekent dat je minder handelingen hebt om uit te voeren. Dit zorgt voor minder afleiding en geeft de mogelijkheid om beter te focussen op je medeweggebruikers en op de weg die voor je ligt. 

Veel comfortabeler voor lange afstandsritten

Rijden in een automaat is een stuk comfortabeler als je een lang stuk moet rijden omdat je niet de hele tijd hoeft te schakelen en terug te schakelen. Dit zorgt voor meer ontspanning tijdens de autorit als je bijvoorbeeld naar een ander land rijdt. 

Er zijn steeds meer automaat auto’s beschikbaar

Rijden in een automaat wordt steeds populairder. Daarnaast wordt het aanbod steeds breder. Er is een breed scala aan modellen en merken wat betekent dat je genoeg keuze hebt bij het kopen van je eerste auto. 

Nadelen van het automaat rijbewijs

Naast dat het behalen van een automaat rijbewijs een tal van voordelen heeft, willen we ook de nadelen met je bespreken zodat jij een weloverwegen keuze gaat maken op het moment dat je start met auto rijlessen nemen. 

Je mag niet in schakelauto’s rijden

Met een automaat rijbewijs mag je niet in een schakelauto rijden. Als je ooit in een schakelauto wil rijden, moet je een aanvullend rij-examen afnemen om te bewijzen dat je ook een schakelauto kan besturen. Hier heb je gemiddeld zo’n 5 extra rijlessen voor nodig. Dit aantal kan per leerling natuurlijk verschillen. 

Je hebt minder controle over het schakelproces

Sommige mensen vinden het prettig om zelf de controle te hebben, ook als het gaat om het schakelproces. Het een automaat heb je hier minder controle over. 

Een automaat verbruikt meer brandstof

Als je kiest voor het rijden in een automaat, dien je ook rekening te houden met een hoger brandstofverbruik dan een schakelauto. Hou hier rekening mee bij het maken van jouw keuze. 

De reparaties zijn duurder

De kosten van reparaties aan een automatische auto zijn vaak hoger dan aan een handgeschakelde auto om verschillende redenen. Dit komt door de complexiteit van automatische transmissies, de specialistische kennis en vaardigheden die nodig zijn, duurdere onderdelen, arbeidsintensieve reparaties, speciaal gereedschap en apparatuur, en de gevoeligheid van automatische transmissies voor problemen. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle automatische auto’s dezelfde reparatiekosten hebben, en regelmatig onderhoud kan helpen om de kosten te beperken.

Welk rijbewijs is het meest geschikt voor mij?

Dat ligt volledig aan jouw persoonlijke voorkeuren, rijomstandigheden en mobiliteitsbehoeften. Wat voor de ene persoon een voordeel is, kan voor de ander een nadeel zijn. Het is belangrijk dat je goed overweegt waarom jij een automatisch rijbewijs of juist je rijbewijs wil halen voor een schakelauto. Moeite met kiezen? Bij Rijschool Rijbewijs Direct helpen we je graag met het maken van de juiste keuze. Ook het maken van een proefles in een zowel een automaat als een schakelauto kan je helpen bij het maken van de juiste keuze. 

Rijschool in Den Haag en omgeving

Rijschool rijbewijs direct is een toonaangevende rijschool in Den Haag. Je kan bij ons zowel automaat rijlessen als reguliere rijlessen volgen. Ook in de omgeving zie je onze auto regelmatig rondrijden. Je kan bij ons:

Category