Het dashboard van je auto is het als het ware een communicatiepaneel tussen jou en je auto. De belangrijkste elementen in het dashboard van de auto zijn de verschillende waarschuwingslampjes. Deze lampjes zijn felgekleurd en vallen zo goed op. Deze waarschuwingslampjes kunnen oplichten om jou te waarschuwen voor verschillende problemen die zich voordoen met de auto. Check daarom altijd goed jouw dashboard voor je de weg op gaat. Als ze gaan branden wil jij natuurlijk weten wat voor actie je moet ondernemen. Wij hebben een handige infographic voor je gemaakt en we geven in dit artikel uitgebreide uitleg over de lampjes.

Motor waarschuwingslampje in de auto

Dit is het mees bekende waarschuwingslampje in het dashboard van de auto. Dit lampje staat ook wel bekend als “Check Engine Light”. Mocht dit lampje gaan branden, heeft het motor managementsysteem in jouw auto een probleem gevonden in één van de vele sensoren of in de systemen van de motor van de auto. Oorzaken die ervoor zorgen dat dit lampje gaat branden:

  • Een losse benzinedop
  • Problemen met de emissieregelingensysteem
  • Versleten of kapotte bougies
  • Problemen met de uitlaatgastemperatuursensor
  • Problemen met de brandstofinjectoren
  • Slechte brandstofpomp

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Raadpleeg altijd een automonteur om te kijken waarom dit lampje brandt en hoe je dit probleem kan verhelpen. Je wil immers veilig auto rijden.

Oliedruk lampje in de auto

Het oliedruklampje is van uiterst groot belang in de auto. Deze geeft aan dat de oliedruk in het motorcircuit te laag is. Een laag oliedrukniveau kan leiden tot ernstige motorschade als dit probleem niet snel verholpen is. Op het moment dat dit lampje gaat branden, stop dan direct op een veilige plaats en controleer het olieniveau in de auto. Als het olieniveau in orde is, laat dan een monteur een check doen.

Koelvloeistof-waarschuwingslampje in de auto

Dit lampje duidt op een laag koelvloeistofniveau in het koelsysteem van de auto. Een gebrek aan koelvloeistof kan leiden tot oververhitting van de motor wat weer kan zorgen voor ernstige motorschade. Controleer het koelvloeistofniveau. Is deze te laag? Voeg dan koelvloeistof toe. Blijft het lampje branden na het vullen? Dan is er mogelijk een lek in het koelsysteem en moet je dit laten repareren.

Remwaarschuwingslampje in de auto

Dit waarschuwingslampje kan verschillende oorzaken hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Een lage remvloeistof
  • Versleten remblokken
  • Problemen met het remsysteem.

Zie je dit lampje branden in het dashboard van jouw auto? Laat dit dan onmiddellijk nakijken door een automonteur. Remproblemen kunnen voor ernstige verkeersongevallen zorgen en de veiligheid van jou en de inzittenden kunnen niet worden gewaarborgd.

Rijschool Rijbewijs Direct neemt veiligheid erg serieus

Het dashboard van je auto is dus echt het communicatiemiddel tussen jou en de auto. Het begrijpen van de waarshuwing-lampjes is van groot belang voor het behoud van de veiligheid en de goede werking van de auto. Gaat een lampje branden in het dashboard van jouw auto? Negeer deze dan NOOIT! Onderneem direct actie en laat voor de zekerheid een automonteur naar jouw auto kijken. Het regelmatig controleren van de basisfuncties en vloeistofniveaus van je auto kan vroegtijdige de problemen opsporen, zodat je deze kan verhelpen. Mocht je twijfelen over de lampjes, raadpleeg dan altijd een monteur om de problemen te verhelpen en om ervoor te zorgen dat jij veilig de weg op kan. Rijschool Rijbewijs Direct begrijpt hoe belangrijk het is om de gevarensignalen in jouw auto te herkennen, daarom nemen we deze altijd mee in onze autorijlessen.

Category