Als je de weg op wilt, is het essentieel om het juiste rijbewijs te hebben voor het voertuig dat je wilt besturen. In Nederland zijn er verschillende soorten rijbewijzen, elk met zijn eigen bevoegdheden en vereisten. In deze blog gaan we dieper in op welke voertuigen je mag besturen met welk rijbewijs. We zullen ons specifiek richten op het autorijbewijs en het motorrijbewijs.

Het autorijbewijs halen

Het autorijbewijs, ook wel het rijbewijs B genoemd, stelt je in staat om personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen te besturen. Met dit rijbewijs mag je voertuigen besturen met een maximaal toegestane massa van niet meer dan 3.500 kilogram en maximaal 8 zitplaatsen, inclusief de bestuurdersstoel. Het autorijbewijs is het meest gangbare rijbewijs en de meeste mensen beginnen met het behalen ervan.

Met een autorijbewijs mag je echter geen motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) besturen. Deze voertuigen vallen onder een aparte categorie en vereisen een speciaal rijbewijs. Voor het besturen van MMBS heb je een T-rijbewijs nodig.

Het motorrijbewijs halen

Als je graag op een motor wilt rijden, heb je een motorrijbewijs nodig. Er zijn verschillende categorieën binnen het motorrijbewijs, afhankelijk van het vermogen van de motorfiets.

Rijbewijs A1

Het A1-rijbewijs is bedoeld voor lichte motorfietsen met een cilinderinhoud tot 125cc en een maximaal vermogen van 11 kilowatt (kW). Met dit rijbewijs mag je motorfietsen besturen die vallen in de lichte categorie.

Rijbewijs A2

Het A2-rijbewijs stelt je in staat om motorfietsen te besturen met een vermogen tot 35 kW. Dit biedt meer mogelijkheden dan het A1-rijbewijs, omdat je ook middelzware motoren kunt besturen.

Rijbewijs A

Het A-rijbewijs is het volledige motorrijbewijs en geeft je de bevoegdheid om alle typen motorfietsen te besturen. Met dit rijbewijs zijn er geen beperkingen op het vermogen van de motor. Om het A-rijbewijs te behalen, moet je een speciaal examen afleggen dat ook de voertuigbeheersing en het praktijkexamen omvat.

Let op: Het is belangrijk om te vermelden dat het motorrijbewijs niet automatisch het recht geeft om auto’s te besturen. Als je ook een auto wilt besturen, moet je apart het autorijbewijs (rijbewijs B) halen.

Veilig de weg op met Rijbewijs Direct

Om veilig en legaal de weg op te kunnen, is het belangrijk om het juiste rijbewijs te hebben voor het voertuig dat je wilt besturen. Het autorijbewijs (rijbewijs B) stelt je in staat om personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen te besturen, terwijl het motorrijbewijs (rijbewijs A) je toegang geeft tot de spannende wereld van motorrijden. Het motorrijbewijs heeft verschillende categorieën, zoals A1 en A2, afhankelijk van het vermogen van de motorfiets. Onthoud dat het motorrijbewijs niet automatisch het recht geeft om auto’s te besturen. Het is belangrijk om elk rijbewijs afzonderlijk te halen als je zowel een auto als een motor wilt besturen.

Wil jij graag jouw autorijbewijs halen of motorrijbewijs halen?

Autorijbewijs halen of motor rijbewijs halen? Bij Rijbewijs Direct ben je bij de juiste rijschool. Wij geven Rijles in Den Haag maar ook in de omgeving van Den Haag. 

Category